Pak de bus naar het carnaval

Vier carnaval met FlixBus!

Alaaf! Het is die tijd van het jaar dat we met zijn allen lekker gek doen. De straten vullen zich met carnavalsoptochten, sexy politieagentes en piloten vind je op iedere hoek en het bier vloeit rijkelijk. Omdat onze bussen ook binnen Nederland rijden, leek het ons leuk de meest geliefde Nederlandse carnavalsbestemmingen even voor jou op een rijtje te zetten. We zouden natuurlijk geen internationale busmaatschappij zijn zonder tips over de grens, dus onze oostburen worden ook nog even uitgelicht. Veel feestplezier!

 

Waar komt carnaval vandaan?

Voordat je je kostuum aantrekt, vraag je je misschien af waar het carnavalsfeest eigenlijk oorspronkelijk vandaan komt. De geschiedenis loopt hier behoorlijk uiteen. Één versie van het verhaal is terug te leiden op de heidense traditie om de lente te verwelkomen en vlak voor de vastentijd een aantal dagen uitbundig te leven. Dit is vergelijkbaar met Halloween, omdat het verkleden bedoeld was om wintergeesten te verjagen. 

Deze verwijzing naar het vasten vind je nogmaals terug in de kerkelijke carnavalsgeschiedenis, welke zich baseert op een wijze les voor de bevolking. Carnaval zou ervoor bedoeld zijn te tonen hoe de wereld er uit zou zien wanneer de duivel en de mens het voor het zeggen zouden hebben. Deze gekke, overvloedige dagen pasten zeer goed bij de lange periode van ontzegging. 

Een derde theorie vinden we in de Griekse mythologie. Het Anthesteria was een wijnfeest ter ere van Dionysos – de god van de vruchtbaarheid, de landbouw en de wijn – en vond eind februari plaats. Toen de katholieke kerk het voor het zeggen kreeg, bleek het niet mogelijk deze heidense traditie uit te bannen en werd het ingevoerd als introductie van de vastentijd.


Carnaval in Brabant

Zelfs in een klein land als Nederland kennen verschillende regio’s heel andere carnavalstradities. In dit deel gaan we wat dieper in op de populairste carnavalssteden van Noord-Brabant, de provincie waar carnaval zich richt op gelijkheid en de simpele boerenkiel kostuum nummer één is. 

Wat je moet weten over en niet mag missen in Kielegat

Met zijn allen feesten in de boerenkiel! Breda draagt tijdens het carnavalsfeest de naam Kielegat, waar de Kielegatters onder het toeziend oog van mascottes Kiske & Mieske een drietal dagen volledig los gaan.

Kleuren: oranje en geel

Meemaken doe je:

  • Het overdragen van de sleutel van de stad aan Prins Carnaval, wat het échte begin van carnaval aanduidt.

  • De grote optocht met talloze praalwagens op maandag. 

  • Een bezoek aan talloze kroegen, van Walkabout Café tot aan Dependance tot aan ‘t Hart van Breda.

Carnaval in Limburg & Duitsland

In Limburg en in de grensregio van Duitsland wordt een heel ander soort feest gevierd: het Rijnlands carnaval ziet er misschien op het eerste gezicht nét zo uit als het Bourgondische, maar zeg nooit tegen een vastelaoveslievende Limburger dat er geen verschil is. Het oorspronkelijk Duitse carnaval van het Rijnland legt veel meer de nadruk op het gekke verkleden, op het zichzelf volledig omtoveren in wat anders. Dit wordt gedaan met het idee de gevestigde orde een paar dagen lang volledig op zijn kop te zetten.

Wat je moet weten over en niet mag missen in Mestreech

Dit ziet er misschien uit als een carnavalsnaam, maar Mestreech is gewoon de Limburgse benaming voor deze gezellige stad in het zuidelijkste deel van Nederland. Carnaval in de Limburgse hoofdstad wordt op Wikipedia aangeduid als “een combinatie van Rijnlands carnaval en Bourgondisch carnaval” en kenmerkt zich door de uitbundige stijl van verkleden en het typische feesten op straat.

Kleuren: rood, geel en groen

Meemaken doe je:

  • Het inschieten van het carnaval op zondagochtend met het Momus-kanon en de onthulling van het Mooswief, mascotte van het Maastrichtse carnaval.
  • De Groete Optoch, een kleurrijke parade met praalwagens van verschillende Maastrichtse verenigingen.
  • Zoveel mogelijk spontane optredens van zate hermeniekes (harmonieorkestjes) en sambabands meemaken.

Wat je moet weten over en niet mag missen in Jocus Riék

Venlo biedt voor de échte carnavalsganger iets bijzonders: de stad is namelijk de thuisbasis voor de oudste nog bestaande carnavalsvereniging van Nederland: Jocus (opgericht in 1842). Dit stukje geschiedenis heeft ervoor gezorgd dat Venlo – tijdens het carnaval ook wel Jocus Riék genoemd – vandaag de dag zeer rijk is aan carnavalstradities.

Kleuren: rood, geel en blauw

Meemaken doe je:

  • De Boerenbruiloft (Boerebroélof) is een traditie die je alléén in Venlo terugvindt.
  • De grote optocht: Groëten Optoch.
  • De buitenzitting en het begin van carnaval in Venlo de Boétegewoéne Boétezitting.

Wat je moet weten over en niet mag missen in Keulen

Net zoals Maastricht verandert Keulen tijdens het carnavalsfeest niet van naam, maar dat doet natuurlijk niets af aan dit immense evenement. Carnaval in Keulen duurt officieel twee keer zo lang als de feesten in Nederland en is doorheen de wereld bekend. Wil je een keer zien hoe het er over de grens aan toe gaat, dan ben je hier aan het juiste adres!

Kleuren: rood, geel en groen

Meemaken doe je:

  • De officiële opening van het straatfestival op carnavalsdonderdag om 11:11: Weiberfastnacht. Tijdens dit evenement hebben vrouwen het voor het zeggen.
  • De grote optocht op Rosenmontag.
  • De Funkenbiwak, het feest van de oudste carnavalsvereniging (Rote Funken) van Keulen. Deze vindt plaats op de Neumarkt op zaterdag.

De kleurrijkste carnaval in Duitsland: Dusseldorf!

Kleuren: Alle!

Meemaken doe je:

  • Net over de Duitse grens vinden we nog een ander geweldig carnavalsfeest: Dusseldorf! Dit feest staat bekend als een van de kleurrijkste in Duitsland, vooral dankzij haar grote optocht. Kom kijken en geniet van alle wagens, loopgroepen en orkesten! 
  • Het feest begint op Altweiberfastnacht, de donderdag voor Rosenmontag. De opeenvolgende dagen vind je overal in de stad spontane optochten, dus dompel je onder in het feest en geniet. Hét hoogtepunt is de optocht op Rosenmontag. Doe je kostuum aan, spring in de bus naar Dusseldorf en geniet!